Arti i dekorimit te thonjve

Arti i dekorimit te thonjveArti i dekorimit te thonjve ka ekzistuar qe ne kohet antike, mendohet qe te paret qe e kane perdorur kete art kane qene kinezet dhe egjiptianet.

Per keto popuj, perdorimi i lyerjes se thonjve, nuk kishte nje vlere estetike, por tregonte nivelin social te ngritur te asaj kohe.

Nga shekulli XIX e ketej arti i dekorimit te thonjve me manikyr, u kultivua gjithemone e me shume, saqe filluan te prodhohen manikyret e pare per thonjte. Prodhimi i tyre vinte si pasoj e nje perzierjeje vajrash trendafili te rafinuar.

Me pas dekorimi i tyre u be gjithemone e me shume “modern” ne fakt gjate periudhes se bumit ekonomik dhe shpikjes se makinave, manikyret per thonjte prodhoheshin duke u frymezuar nga ngjyrat e karrocerive te makinave.

Sot, persa i perket manikyrit, nuk kemi vecse te zgjedhim, duke filluar qe nga ato natyral, me ngjyra dhe ato me produkte kurative.