Lekur e thatë në dimri

Lekur e thatë në dimriMe ardhjen e dimrit, lekura thahet, skuqet dhebehet e ashper. Jane duart dhe fytyra ato qe e ndjejne me shume kete problem. Por edhe pjese te tjera te trupit kane nevoje per me shume hidratim dhe kujdesje.

Cdo dite lekura i nenshtrohet stresit te vazhdueshem qe mund te alternoni ekuilibrin hidrolipidik.

Bukuria dhe shendeti i lekures jane te lidhura direkt me nivelin e ujit qe permbajne: 13% eshte niveli i duhur ne shtesen kutane, nese zbret 10% lekura fillon te thahet, 5% eshte shume e thate, 1% eshte prezente nje patologji e vertet.

Dy jane tipologjite e lekures se thate: lekure e thate ose atopike. Ne rastin e pare jane ne ulje faktoret e brendshem, si plakja, hormonet, shqetesime te metabolizmit, ashtu dhe faktore te jashtem, si burimi i nxehtesise, veshjet, laresit agresiv.

Per lekuren atopike shkaqet jane te lidhura me gjenetiken si dhe me alternimin e barrieres lekurore. Dimri eshte sezoni me shume probleme per lekuren. Zonat me te “sulmuara” jane: kurrizi i dores tregon 46.6 % te tharjes se lekures, mollezat 53. 7%, balli 55. 6%, dekolteja 60.2 %.

Per te mbajtur nen kontroll tharjen e lekures dhe per ta hidratuar ate sa me mire eshte e nevojshme larja deri ne 2 here ne dite duke perdorur lares delikat dhe te pini shume uje, si dhe hidratimi i rregullt.