Parandalimi i celulitit dhe i venave

Qendrimi ulur eshte armiku numer nje per funksionim te rregullt te qarkullimit limfatik dhe venoz. Muskujt e tkurrur, ne te vertet i aktivojne muret e eneve te gjakut, te cilet, te stimuluar, e shtyjne gjakun dhe lengjet nga poshte, lart.

Nese ne fund te orarit te punes ndjeni lodhje te kembeve, kjo do te duhej te ishte sinjali i pare qe, po qe se nuk perfillet, do te mund te na ngadalesoj qarkullimin  venoz dhe ate limfatik, e cila mundeson formimin e celulitit dhe venave te zgjeruara.

Kujdesi i vogel qe do t’u kushtojme kembeve, do te menjanonte jo vetem pengesat momentale, por do te ndihmonte edhe ne evitimin e komplikimeve te me vonshme serioze.

Qendrimi ulur eshte armiku numer nje per funksionim te rregullt te qarkullimit limfatik dhe venoz. Muskujt e tkurrur, ne te vertet i aktivojne muret e eneve te gjakut, te cilet, te stimuluar, e shtyjne gjakun dhe lengjet nga poshte, lart.

Nese kalojme shume ore duke punuar ne tavoline, ose qendrojme ne kembe pa pushuar, na ngadalesohet qarkullimi, ne te vertet na rritet sasia e gjakut qe rrjedhe poshte dhe pengon kthimin lart, drejt zemres, ku duhet te pastrohet dhe te rikthehet ne cikel.

As personat qe veshin fustane te puthitura dhe te ngushta ose pantallona te ngushta, nuk jane te liruar nga lodhja dhe nga dobesia e kembeve, sepse venat dhe enet limfatike duhet te jene te lira per te kryer funksionin e tyre; veshmbathja e ngushte vetem bene presion ne keto ene, dhe si pasoje, ngadaleson qarkullimin venoz.

Ambienti teper i ngrohte eshte i demshem per qarkullim dhe shkakton ndjenjen e rendeses ne kembe.

Si t’u shmangemi veshtiresive?

Nese puna ju detyron te qendroni gjate ulur, ekziston menyra per te stimuluar aktivitetin muskulor e me kete edhe qarkullimin. Ne pyetje jane ushtrimet “izometrike”, gjegjesisht levizjet te cilat i stimulojne  muskujt edhe ne gjendje qetesie. Thjesht, cdo 10-20 minuta duhet te tkurren muskujt e kembes, ashtu qe ne fillim tkurren, pastaj relaksohen, 20 here me radhe. Fillohet nga pulpat e kembeve (per tkurrje mjafton te ngrihen thembrat dhe kembet te mbeshteten ne maje te gishterinjve), pastaj kalohet ne  muskuj e kofshes, ne regjionin e ndenjes dhe stomakut. Keshtu iu ndihmohet muskujve te jene “pompe” per qarkullimin kthyes.

Eshte me rendesi qe kur flini ose kur pushoni te shtrire, t’i mbani kembet larte, ashtu qe shputat e kembeve te jene mbi nivelin e zemres. Keshtu lehtesohet kthimi i gjakut venoz, kurse kembet do t’ju pushojne.

Dushi, ne fillim me uje te ngrohte e pastaj me uje te ftohte, ne menyre alternative, preferohet si gjimnastike pasive per enet e gjakut, te cilet nen ndikime ujit te ngrohte, zgjerohen,  kurse nen ndikimin e ujit te ftohte, ngushtohen, duke stimuluar keshtu aktivitetin e tyre pompues.

Masazhi i kembeve, kur jane te lodhura, eshte i mireseardhur per relaksim dhe per eliminimin  e pengesave lidhur me qarkullimin e keqesuar. Masazhi gjithnje duhet te filloj nga nyjet drejt pjeseve te eperme te kembes, per te lehtesuar kthimin e gjakut dhe te limfes nga periferia drejt qendres.

 Pengesat ne qarkullimin

Arteriet e marrin gjakun e pasur me oksigjen dhe materie ushqyese nga zemra dhe ua dergojne organeve dhe indeve. Ky kembim behet ne nivel te kapilareve, kurse produktet e mbetura permes rrjetit limfatik dhe atij venoz kthehen drejt zemres. Kjo eshte e mundur vetem nese sistemi limfatik dhe ai venoz jane funksionale.

Per te mundesuar kete, muskujt e kembes me kontraksionin dhe relaksimin e tyre duhet ta ndihmojne kthimin e gjakut “te papaster” lart, duke imituar pompen hidraulike, e cila me forcen e vete e mposht ndikimin e gravitacionit. Ne te kundert vjen deri te staza e gjakut, ne te cilen qarkullimi limfatik dhe ai venoz nuk mund ta kthejne drejt zemres. Indet keshtu nuk ushqehen mire; nuk marrin oksigjen te mjaftuar. Kjo gjendje shkakton ndjenjen e lodhjes dhe te dobesise se kembeve.

Me kalimin e kohes, staza sjell deri te grumbullimi i produkteve metabolike ndermjet kapilareve, qelizave indore dhe eneve limfatike, zgjerimin e venave dhe ngadalesimin e qarkullimit. Pasojat: celuliti, kembet e enjtura dhe venat e zgjeruara.