Pse ju duhet patjetër kujdesi i lëkurës në mbrëmje?

Pse ju duhet patjetër kujdesi i lëkurës në mbrëmje?Krema nuk e di se lëkura është e vetëdijshme për natën dhe ditën, andaj edhe kryen funskione të ndryshme në këto periudha.

Përderisa në një anë gjatë natës organizmi jonë pushon dhe i minimizon funskionet e tij (pulsi, tensioni i gjakut, temperatura trupore, frymëmarrja), në anën tjetër lëkura jonë gjatë natës e përshpejton punën ndërsa gjatë ditës është e drejtuar nga mbrojtja ( rrezet UV, ftohti, ndotja). Për këtë gjatë natës në lëkurë zhvillohen disa procese të cilat janë të ndryshme nga proceset e ditës:

Ripërtrirja intensive e lëkurës

Rigjenerimi i lëkurës gjatë natës është më i shpejtë dhe intensiv, gati dy herë më i madh sesa gjatë ditës ndërsa periudha më intensive është mes orës 23:00 dhe 04:00. Në këtë periudhë fillimisht riparohen dëmtimet, neutralizohen radikalet e lira, rritet prodhimi i kolagjenit mirëpo edhe e elementeve tjera strukturore sikurse elastina dhe keratinocina.

Këshilla: kujdesuni që krema juaj e natës të jetë me përbërës aktivë që nxisin rigjenerimin e lëkurës.

Lëkura gjatë natës absorbon më mirë përbërësit aktive

Nata është koha ideale në të cilën lëkura i absorbon më mirë përbërësit aktive, ndërsa gjatë ditës lëkura është e ekspozuar në rrezet UV të cilat e ulin efektin e përbërësve aktivë.

Këshilla: përdorni kremë që përmban vajra bimorë në vend se mineralë.

Temperatura e lëkurës suaj është më e madhe

Derisa temperatura trupore gjatë natës është më e ulët, temperatura e lëkurës është më e lartë andaj edhe përbërësit aktivë mund të depërtojnë më thellë në shtrsat e lëkurës me çka edhe veprojnë më mirë.

Këshilla: një herë apo dy herë në javë bëni piling apo maskë që të largoni qelizat e vdekura, të pastroni poret dhe me atë të siguroni që krema të veprojë më mirë mbi lëkurë.

Natën rritet humbja transepidermale e ujit

Humbja transepidermale e ujit definohet si sasia e ujit e cila nëpërmjet epidermës avullohet nga organizmi jonë. Sipas studimeve, humbja transepidermale e ujit është më e madhe gjatë natës ndërsa në mëngjes bie në sasinë minimale.

LEXO EDHE
Pesë këshilla për të fituar elasticitetin e lëkurës së varur
Këshilla: kujdesuni që krema e natës të përbëhet nga përbërës aktivë hidratues që do të plotësonin humbjen e lagështisë gjatë natës.

Gjatë natës rritet prodhimi i melatoninës

Melatonina është hormon i gjëndrrës së epifizës, prodhimi i të cilit fillon kur të errësohet ndërsa mbaron me rrezet e para të diellit. Funskioni i melatoninës në lëkurë është të neutralizojë dëmtimet e krijuara nga rrezatimi UV për shkak të veprimit të fuqishëm antioksidues në qeliza. Melatonina nxit rigjenerimin e lëkurës ndërsa mungesa e saj paraqitet me lëkurë të zbehtë si dhe me errësim nën sy.

Këshilla: sigurohuni që lëkura juaj ka kohë të mjaftueshme për të prodhuar sasinë e nevojshme të melatoninës andaj edhe duhet të errësoni hapsirën ku bëni gjumin.

Niveli i kortizolit bie gjatë natës

Krotizoli është hormon stimulues i stresit i cili tajitet nga gjëndrat mbi veshkë, ndërsa koncentrimi më i madh i tij mund të shkaktojë pigmentimin e lëkurës. Niveli i kortizolit zvogëlohet gjatë natës.

Këshilla: shmanguni nga shikimi i TV apo leximi i lajmeve stresuese gjatë natës. Aktivitetet e tilla mund të nxisin tajitjen e këtij hormoni stresues.

Sigurohuni që :

1. Para gjumit të pastroni fytyrën

Pa marë parasysh sa jeni e lodhur,mos lejoni të shmangeni nga pastrimi i lëkurës. Përzgjedheni pastruesin e lëkurës sipas tipit të lëkurës dhe mënyrës me të cilën e pastroni fytyrën.

2. Lëkurës suaj t`i siguroni kremë kualitative të natës

Sekreti i kremave të natës është në atë se janë të pasura me përbërës aktivë që nxisin rigjenerimin e lëkurës. Kremat e natës zakonisht janë më të pasura se ato të ditës dhe ofrojnë më tepër përbërës ushqyes dhe hidratues që përforcojnë shtresën mbrojtëse.

3. Insistoni të fleni para orës 23:00

Procesi i rigjenerimit të lëkurës fillon rreth orës 23 andaj mundohuni që në këtë kohë të jeni në gjumë. Nëse mendoni se e keni të pamundur të fleni aq herët, provoni plotësimin e këtyre kushteve:

– darkoni më se voni në ora 19

– krijoni atmosferë të gumit

-mos përdorni pajisje elektronike

-mos provoni të fleni para televizorit

– mos mendoni rreth asaj se nuk mund të fleni, relaksoni muskujt dh mendoni për diçka që ju qetëson

A e keni ditur?

1. Kohën që e kemi për gjumë duhet të përfaqësojë 1/3 e tërë jetës sonë

2. Mesatarisht flejmë 1,5 orë më pak se para 50 viteve

3. Studimi i një universiteti britanik ka treguar se mungesa e gjumit ndikon në 700 gjene të ndryshme

4. Mungesa e gjumit sjell disa pasoja të dëmshme sikurse ngadalësimi i metabolizmit, fitimi i peshës, dobësimi i imunitetit, ulja e aftësisë së balafaqimit me stresin, ndërsa periudhat më të gjata pa gjumë mund të sjellin diabetin, sulmin në tru, sëmundjet kardiovaskulare madje edhe kancer, humbje të memories, dëmtim të kockave.

Komento