Ushqyesit më të rëndësishëm për të cilët kemi nevojë

Shkencëtarët kanë përcaktuar që një numri të madh të njerëzve u mungojnë materiet më të rëndësishme esenciale, të cilat janë të domosdoshme për funksionimin normal të organizmit.

Ata po ashtu theksojnë që këto materie më së miri është të konsumohen përmes ushqimeve të caktuara, por nëse dyshoni se nuk jeni duke i konsumuar sa duhet, flisni me mjekun tuaj për të marrë shtesa të ushqimit.

Kalciumi

Sasia e nevojshme ditore është 100mg.

Është i nevojshëm për eshtrat dhe dhëmbët e fortë.

Do ta gjeni në qumësht, jogurt, perimet me gjethe të gjelbra dhe salmon.

Vitamina C

Sasia e nevojshme ditore është 75 mg.

Është e nevojshme për forcimin e sistemit të imunitetit dhe shëndetin e lëkurës.

Do ta gjeni në pemë dhe perime (agrume, dredhëza, kivi, brokoli, spec të kuq).

Fibrat

Sasia e nevojshme ditore është 25 g.

Janë të nevojshme për tretjen e shëndetshme dhe metabolizmi, sheqerin stabil të gjakut, nivelin e shëndetshëm të kolesterolit dhe rregullimin e masës trupore.

Do t’i gjeni në drithërat e plota, frutat arrore,  në shumicën e pemëve, perimeve dhe farave.

Kaliumi

Sasia e nevojshme ditore është 4700mg.

Është i nevojshëm për funksionimin e drejtë të trurit, zemrës, veshkave dhe sistemit nervor.

Do ta gjeni në shumicën e pemëve dhe perimeve, fasule dhe dredhëza.

Magnezi

Sasia e nevojshme ditore është 310 mg.

Është i nevojshëm për rregullimin e disponimit, funksionimin adekuat të muskujve dhe sistemin nervor, si dhe për përmirësimin e funksioneve të eshtrave.

Do ta gjeni në frutat arrore, farat, sallatën e gjelbër dhe patate.