Vaji, ushqim i domosdoshem per trupin

Mungesa e vajit dhe yndyres e thajne lekuren, ai eshte nje arme shume e forte kunder rrudhave.

Ne Japoni grate e perdorin vajin per te pastruar fytyren. Ndersa ne mesdhe, pothuajse te gjithe rekomandojne nje maske me vaj ulliri per floket, sepse ben mrekullira. Ne Marok, grate kane shekuj qe e perdorin vajin si per floket ashtu dhe per fytyren.

Specialistet thone se lekura jona ka nevoje per yndyre, vaj dhe vitamina per tu vetembrojtur nga ambjenti i jashtem, dhe vaji deperton me shume ne fytyre sesa kremrat duke percuar vitaminat qe permban me mire dhe me thelle.

Vaji mund te jete me prejardhje nga lulet, nga farat, nga pemet apo nga rrenjet. Nganjehere metoda me e mire e nxjerrjes se vajit eshte shtrydhja, cka rezulton ne nje leng te forte dhe me ere. Produktet kozmetike vajore shpesh permbajne nje perzierje vajrash, ndersa si vaj bazik perdoret vaji Jojoba.

Vajrat qe nuk ngjisin

Vajrat jane ne fakt shume te natyreshem per trupi, por e keqja e vetme e tyre eshte se ngjisin. Ndaj dhe nje keshille e mire eshte te perdoresh shume pak dhe nese e ben kete para se te vishesh, mund te perziesh 2-3 pika bodymilk.

Megjithate, nese me te vertet nuk e duroni dot yndyren, sot ka produkte vajore te thata. Ne fakt, qe ne vitet 80′,vajrat beheshin te thata, te payndyrshme, por me te gjitha karakteristikat yshqyese te tyre. Vajin e thate mund ta perdoresh si serum poshte kremit te nates apo te dites, sepse keshtu lekura i absorbon me kremerat dhe efekti i tyre eshte me i madh.